Költöztető tehergépkocsi (TGK) kategóriák

Költöztető-tehergépkocsik méret szerinti kategóriái

Nemzetközi, és belföldi költöztetések, professzionális elvégzésénél használt, speciálisan költöztetésre kialakított, dobozos zárt, filcezett felépítménnyel, és védőanyagokkal ellátott tehergépkocsik, méretkategóriák szerinti ismertetése:

 

Négyféle költöztető tehergépkocsi kategóriát tudunk kiállítani, magán lakások, vagy irodák, akár belföldi, vagy akár nemzetközi költöztetésének professzionális elvégzéséhez. Speciálisan költöztetésre kialakított tehergépkocsijaink széles méret választéka, lehetővé teszi, hogy cégünk, egy fordulóval képes legyen megoldani akár az 1 szobás lakástól, a  4 - 6 szobás lakásig terjedő mennyiség, szakértő, és profi költöztetését is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a négy különböző méret szerinti kategóriát, mely alapján megkönnyítjük Önnek a helyes, és jó döntés meghozatalát. Segítségünkkel, Ön kiválaszthatja, a lakása méretének, és az ingóságai mennyiségének, megfelelő nagyságú, és méretű, költöztető teherautót. A II. kategória bemutatásában feltűnhet az olvasónak, hogy a kategórián belül, eltérő a raktérfogat, és a hasznos terhelhetőség is. Ebben a kategóriában, a 7.5 és a 12 tonnás költöztető teherkocsikat ajánljuk ki, és mutatjuk be az ügyfeleinknek. A 7.5 tonnás, és a 12 tonnás összterhelésű költöztető tehergépkocsiknak szinte azonosak az útvonalra kivetíthető költségeik, viszont nagyon eltérőek a lehetőségeik, a költöztethető súly, és ezáltal a költöztethető mennyiség tekintetében is. Tehát a II. kategóriában, a legfontosabb mérlegelni való, hogy a 7.5 tonnás összterhelésű tehergépkocsi, költöztetésre specializálódott, és kialakított, dobozos változata, alig 1. 800 kg - 2.000 kg (típustól függően) hasznos terhelhetőséggel, tehát raksúllyal rendelkezik. Ez bizony, már akár egy 1.5 szobás lakás esetében is kevés lehet. Ennek következtében, ebben a kategóriában, kizárólag, a 12 tonnás összterhelésű költöztető tehergépkocsi, az ajánlott, és a jó választás.

Dobozos felépítmény hatalmas előnyei!

Minden kategóriánál a legfőbb, és elsődleges szempont, a zárt, dobozos, speciálisan költöztetések elvégzésére kialakított felépítmény, mivel a nemzetközi költöztetés esetén, a hosszú költöztetési távot, és időt figyelembe véve, csak ez a felépítménymód garantálja a sérülésmentességet, és a biztonságot. Nálunk nyugatabbra, a magasabb költöztetési kultúrával, és hagyománnyal rendelkező országokban is, kizárólag dobozos felépítményű költöztető tehergépkocsikat alkalmaznak, e speciális szaktudást, és felszerelést igénylő munkára. A dobozos, és burkolt felépítményű, költöztető tehergépkocsi merev, és egyben filcezett kialakítása megvédi az Ön ingóságait, mind a sérülések lehetőségétől, mind az esetleges pihenőidőben, a parkolókban történő ponyva-felvágásos lopásoktól. De nem csak a ponyva felvágások elkerülése miatt más a dobozos kialakítás, hanem maga a felépítmény merevsége, és egysége adja a nagyfokú különbözőséget. Hogy érzékeltessük az eltérés nagyságát, ez olyan, mint mikor Ön egy gyenge, lágy oldalfalú dobozba pakolja, a nehéz porcelánjait, vagy egy erős 5 rétegű masszív, a mozgatást is egységesen, és jól viselő dobozba teszi ugyanezt. Ponyvás felépítménnyel készült tehergépkocsi belföldi költöztetésekhez is, csak nagymértékű átalakítás, specializálódás után lehet alkalmas. Nemzetközi költöztetések elvégzéséhez viszont egyértelműen kerüljük, az erre a munkára nem alkalmas ponyvás felépítményű tehergépkocsikat.

Cikkünk folytatásaként olvashatja a mind a 4 kategória részletes, egyenként lebontott bemutatását. Így megértheti, minden egyes kategória lehetőségeit, és egyben korlátait is.  

Természetesen cégünk, a Franko-költöztetés több évtizedes tapasztalatát fölhasználva segít Önnek, akár telefonon, akár elektronikus levelezés útján, vagy személyesen, e fontos döntése meghozatalában. Lehetővé tesszük gyakorlatunkkal, szakértelmünkkel a helyes, és az Ön számára legelőnyösebb költöztető tehergépkocsi kiválasztását.

I. kategória:

Speciálisan költöztetésre kialakított
„furgon” kategória

3,5 tonna össztömegű költöztető tehergépkocsi, 23 m3-es raktérfogattal.
A hasznos rakható súly, tehát a terhelhetősége maximum: 800 kg!!!

Költöztető tehergépkocsi (TGK) kategóriák

Cégünk, nem az általános, döntött és bordázott, fém oldallal kialakított, raktéren belüli kerékjárati dobbal gyártott, költöztetésre egyáltalán nem alkalmas furgonokat alkalmazza. Speciálisan kialakított, és gyártatott, külön önjáró alvázra épített, zárt, magas dobozos, filcezett felépítményű tehergépkocsikat biztosítunk, az I. kategóriában is. Így az általánosan elfogadottnál jóval nagyobb raktérfogatot tudunk biztosítani, a „furgon” kategóriában is, az ügyfeleinknek. Nem beszélve a speciális, és egyedi kialakításról, mely alkalmassá teszi ingóságok, és kényes féltett bútorok szakértő, és biztonságos költöztetését is.

Az „I. kategória” kimagasló előnye, hogy a viszonylagosan nagy raktérfogat ellenére (23 m3), személykocsikra érvényes autópálya, és autóút díjakkal (vignettákkal) közlekedhet, a nagyobb kategóriákhoz képest alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. Így kimagaslóan ez a legolcsóbb költségű, és árfekvésű, választható kategória. Viszont jelentős hátránya, a méretéhez, és raktérfogatához viszonyított csekély hasznos terhelhetőség. Ez csupán 800 kg, ebből kifolyólag, a nagy raktér ellenére, csak kis mennyiségű ingóság költöztetésére lehet alkalmas ez a kategória. Túlterhelést mind a belföldi, mind a nemzetközi közlekedési hatóság, sűrűn ellenőrzi, és nagyon komolyan bírságolja.

Ebben a kategóriában alkalmazott „furgonok” lehetősége, és kapacitása, a kisebb albérletek, vagy alulbútorozott 1 szobás lakások költöztetésének elvégzése. Cégünk 3 darab „I. kategóriás” speciálisan költöztetések elvégzésére kialakított tehergépkocsival rendelkezik.

Mercedes-Benz Sprinter 313. – zárt, burkolt, filcezett, speciálisan költöztetésekre kialakított, dobozos felépítménnyel

Összterhelhetőség: 3,5 tonna
Hasznos raksúly:    800 kg !!

A költöztetésre kialakított felépítmény mérete (hossz-szélesség-magasság): 5.0 m * 2.2 m * 2.2 m ~ 23 m3

II. kategória:

Speciálisan költöztetésre kialakított
2 tengelyes 7. 5-12 tonna összterhelhetőségű kategória:

7, 5 - 12 tonna össztömegű költöztető tehergépkocsi, 37-49 m3-es raktérfogattal.
A hasznos rakható súly, tehát a terhelhetősége maximum: 2800 - 5000 kg

Költöztető tehergépkocsi (TGK) kategóriák

A „II. kategória” nagy előnye a jelentős méretű raktérfogat, mely alkalmassá teszi nagy, és komplett költöztetések szakszerű elvégzésére. A burkolt, filcezett, dobozos kialakítású raktér térfogata 37-49 m3-es, így 1,5 - 3,5 szobás lakások teljes költöztetésére igénybe vehető. Összességében ez a kategória a leggyakrabban igényelt, és használt költöztető tehergépkocsikat képviseli.

A kategória hátránya a már minden országban kivetet, nagyon magas autópálya, és autóútdíja. Például az Ausztrián történő áthaladás oda-vissza viszonylatba (Hegyeshalom-Suben-Hegyeshalom), közel 49.000 Ft /160 EUR/ költséget jelent. Európa, már minden országában, a tehergépkocsikban elhelyezett jeladókra épülő, extra magas autópályadíjjal kell kalkulálni, sajnos már ennél a kategóriánál is. 2013-as évben, Magyarországon is bevezetésre került, a „HU-GO” rendszer, mely Budapest- Hegyeshalom-Budapest viszonylatban, megközelítőleg 16.000 Ft fizetendő költséget jelent, ebben a kategóriában.

Ez a kategória, már Németország területén is autópályadíj köteles jármű (0.12 EUR/km).

Értelemszerűen az egyéb járulékos költségek, is jóval magasabbak, mint az I. kategóriánál. Viszont összességében, az elköltöztethető mennyiség arányát összevetve a költségekkel, ez a kategória jóval költséghatékonyabb költöztetést tesz lehetővé, mint, egy „furgon.”


A raktérfogat méretének különbözősége ellenére, ebben a kategóriában az autópályadíjak és az egyéb járulékos költségek (pl.: fogyasztás) szinte azonosak, így ugyanabba a díjazási körbe is tartoznak. Ebben a kategóriában, mint fentebb már leírtuk, a 12 tonnás kocsi előnye, a 7.5 tonnással szemben, hogy egy nagyobb lakás, és több személyes ingóság esetében is, nehéz túlterhelni. Mindenképp figyelembe kell venni, hogy a 7.5 tonnás költöztetésre kialakított, dobozos felépítményű költöztető tehergépkocsi, raktérfogatának alig 1/3-át tudja szabályosan kihasználni, az alacsony súlyterhelhetősége miatt. A kategórián belül, a 12 tonnás összterhelésű költöztető tehergépkocsi, az egyértelműen ajánlott választás. A szabályos raksúlyt, igen gyakran ellenőrzik, és nagyon szigorúan szankcionálják, büntetik hazánkban és Európa közútjain egyaránt.

MERCEDES Atego 1218.  - - zárt, burkolt, filcezett, speciálisan költöztetésekre kialakított, dobozos – emelőhátfalas felépítménnyel ellátva.

Összterhelhetőség: 12 tonna
Hasznos raksúly:    4.700 kg

A költöztetésre kialakított felépítmény mérete (hossz-szélesség-magasság): 6.6 m * 2.5 m * 2.5 m ~ 41 m3 

Egy fordulóval megközelítőleg, egy 1,5 - 3 szobás lakás, komplett költöztetése végezhető el, ezzel a speciális tehergépkocsival.
Emelőhátfallal felszerelve, így páncélszekrények, szoláriumok, jakuzzik, vagy nehéz hangszerek, bútorok, felépítményre történő, sérülésmentes felrakodása is megoldható.

MAN 12. 240.  - zárt, burkolt, filcezett, speciálisan költöztetésekre kialakított, dobozos – emelőhátfalas felépítménnyel ellátva.

Összterhelhetőség: 12 tonna
Hasznos raksúly:    5.000 kg

A költöztetésre kialakított felépítmény mérete (hossz-szélesség-magasság): 7.5 m * 2.5 m * 2.6 m ~ 49 m3 

Egy fordulóval megközelítőleg, egy 2 – 3,5 szobás lakás, komplett költöztetése végezhető el, ezzel a speciális tehergépkocsival.
Emelőhátfallal felszerelve, így páncélszekrények, szoláriumok, jakuzzik, vagy nehéz hangszerek, bútorok, felépítményre történő, sérülésmentes felrakodása is megoldható.

IVECO Eurocargo 75 E 14. – Speciálisan költöztetésekre kialakított, burkolt, filcezett lécezéssel, megerősített szerkezettel, ponyvás felépítménnyel ellátva.

Összterhelhetőség: 7.5 tonna
Hasznos raksúly:    2.200 kg

A költöztetésre kialakított felépítmény mérete (hossz-szélesség-magasság): 6.6 m * 2.5 m * 2.4 m ~ 39 m3 

Egy fordulóval megközelítőleg, egy 1.5 – 2 szobás lakás, komplett költöztetése végezhető el, ezzel a speciális tehergépkocsival. Ennél a tehergépkocsinál (7.5 tonna) kisebb hasznos súlyterhelhetőséggel kell számolni, mint a 12 tonnás költöztető autónál. Kapacitását nagyban korlátozza a csekély hasznos súlyterhelhetősége. Ponyvás felépítmény, mely a költöztetéseknél nem a legelőnyösebb megoldás, lehetővé teszi, hogy ez az adott csekély hasznos terhelhetőség, ne csökkenjen még tovább.

III. kategória:

Speciálisan költöztetésre kialakított
2 tengelyes 12 tonna összterhelhetőségű, „extra méretű” szóló kategória:

12 tonna össztömegű költöztető tehergépkocsi, 56 m3-es raktérfogattal.
A hasznos rakható súly, tehát a terhelhetősége maximum: 5. 000 kg

Költöztető tehergépkocsi (TGK) kategóriák

Szóló tehergépkocsi esetében, ez a kategória, a jelenlegi Európai közlekedési szabályok szerinti legnagyobb hasznos rakfelülettel rendelkező költöztető tehergépkocsi. Hazánkban, tehát Magyarországon ilyen extra nagyméretű és rakfelületű, költöztetésre kialakított tehergépkocsit, kizárólag cégünk, a Franko-költöztetés biztosít tisztelt ügyfelei részére. A járulékos költségei szinte azonosak az előző (II. kategória) kategóriáéval, így ha Ön a saját ingóságai mennyiségét felmérve, éppen csak szűknek találja az előző kategória tehergépkocsijait, akkor megtalálta, a tökéletes megoldást. A „II. kategóriát” kissé meghaladó mennyiségű ingóság esetében, ez egy jóval kedvezőbb áru megoldást jelenthet, mint a pótkocsis szerelvényre vonatkozó „IV. kategória”. Összefoglalva, extra nagy raktér, kissé magasabb árért, mint a „II. kategóriás” költöztető tehergépkocsik esetében. A „III. kategóriában”, a speciálisan költöztetések elvégzésére kialakított, burkolt, filcezett, dobozos raktérfogat extra méretű nagysága 56 m3-es. Ez a költöztető tehergépkocsi, egy fordulóval lehetővé teszi, 3 - 4 szobás lakások, komplett költöztetését is. Nagyon jó ár/érték arányban tud dolgozni, az ár, és a költöztethető mennyiség összevetésében. Maximum 10%-al drágább árfekvésű, mint a „II. kategóriában” található költöztető tehergépkocsik.

MERCEDES Atego 1224.  - - zárt, burkolt, filcezett, speciálisan költöztetésekre kialakított, dobozos – felépítménnyel ellátva.

Összterhelhetőség: 12 tonna
Hasznos raksúly:    5.000 kg

A költöztetésre kialakított felépítmény mérete (hossz-szélesség-magasság): 8.65 m * 2.5 m * 2.6 m ~ 56 m3 

Egy fordulóval megközelítőleg, egy 3 – 4 szobás lakás, komplett költöztetése végezhető el, ezzel a speciális tehergépkocsival.

IV. kategória:

Speciálisan költöztetésre kialakított
Pótkocsis szerelvény - 4 tengelyes - 21 tonna összterhelhetőségű kategória:

21 tonna össztömegű költöztető tehergépkocsi, 92 m3-es raktérfogattal.
A hasznos rakható súly, tehát a terhelhetősége maximum: 11. 000 kg

Költöztető tehergépkocsi (TGK) kategóriák

Ennek a kategóriának, a közutakon közlekedő, lehető legnagyobb raktérfogat az előnye, mely alkalmassá teszi, akár egy komplett családi ház költöztetésének az elvégzését is.

92 m3-es a hasznos raktérfogat kihasználásával, akár egy 4-6 szobás lakás, teljekörű, és szakszerű költöztetése is elvégezhető ezzel a kategóriával. Hátránya, az extrém nagyságú autópálya, és autóútdíjak. Például az Ausztrián történő áthaladás oda-vissza történő viszonylatban (Hegyeshalom-Suben-Hegyeshalom), nagyságrendileg 96.000 Ft /320 EUR/ extra költséget jelent. Európa szinte összes országában jeladókon alapuló, extra magas autópálya, és autóút díjjal kell számolni ennél a kategóriánál. 2013 júliusától már Magyarországon is bevezetésre került, a „HU-GO” mely Budapest-Hegyeshalom-Budapest viszonylatban, ennél a kategóriánál nagyságrendileg 30.000 Ft plusz költséget jelent.
Ez a kategória, már Németország területén is autópályadíj köteles jármű (0.21 EUR/km).

Értelemszerűen az üzemanyag fogyasztás, és egyéb járulékos költségek is ebben a kategóriában a legmagasabbak.

Pótkocsis szerelvény

Összterhelhetőség: 21 tonna
Hasznos raksúly: 11. 000 kg

hossz-szélesség-magasság:

Gépes /vontató/: 7.5 m * 2.5 m * 2.6 m ~ 49 m3

Pótkocsi: 6.6 m * 2.5 m * 2.6 m ~ 43 m3

Összes hasznos raktérfogat: 92 m3

A „IV. kategóriás” pótkocsis szerelvény (vontató+pót) nagyságrendileg egy 4-6 szobás lakás komplett elköltöztetésére is megoldást kínál.

Cégünk dolgozói szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre, segítve ezzel, hogy Ön a legkönnyebben tudja kiválasztani, az igényének, tehát az ingóságai mennyiségének, a legmegfelelőbb kategóriájú költöztető tehergépkocsit.

 

Tel.: +36 1 2903 380 Fax: +36 1 2910 995
 Tel./Fax: +36 1 2948 075
 +36 20 9552 669  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.